Skip to main content.

Smörjmedel tillverkade av gasFebruary 10, 2017

Varför omvandla naturgas till smörjmedel – och hur går det till?
I över 100 år har Shell tillverkat och levererat smörjmedel för underhåll och skydd av alla typer av motorer, fordon och maskiner.

“Gas-to-liquids”
Gas-to-liquids-tekniken – eller GTL – omvandlar naturgas till flytande bränslen, basolja för smörjmedel och andra flytande produkter som vanligtvis tillverkas av olja. Tekniken för denna speciella olja är baserad på över 40 års forskning, utveckling och affärserfarenhet.

Persiska vikens pärla
Historien om GTL-oljan börjar i Qatar. Denna lilla ökenstat har tillgång till världens tredje största naturgasreserv, som ligger under havet i Persiska viken. År 2006 byggde Shell ett gigantiskt raffinaderi i ett ökenområde nära kusten. Raffinaderiet, som kallas Pearl, har bara en uppgift: att omvandla naturgas till olja.

Produktionen började så sakta år 2011. All GTL-olja som Shell levererar på den globala marknaden kommer endast från detta raffinaderi.

Först utvinns naturgasen ur den undre delen av alven och pumpas 100 km till kusten och in i Pearl-raffinaderiet. Här blir gasen först silad och sedan tvättad så att alla föroreningar avlägsnas.

I nästa steg genomgår gasen en kemisk process som omvandlar den till paraffinolja. Därefter bearbetas paraffinet och blir till smörjmedel och andra produkter.

Rena fördelar

  • GTL-olja är lätt att distribuera eftersom den är flytande även vid mycket låga temperaturer.
  • GTL-olja är renare än traditionella smörjmedel. Detta innebär att endast ett fåtal avlagringar blir kvar i motorn. En motor som smörjs med GTL-olja ser ren och ny ut – även efter att ha gått tusentals kilometer.
  • GTL-olja avdunstar långsammare än traditionella smörjoljor. Eftersom avdunstning är den främsta anledningen till att motorer förbrukar olja är GTL-oljan bra för både miljön och ekonomin.
  • GTL-olja bibehåller sin konsistens och därmed sin smörjförmåga vid både höga och låga temperaturer.
  • GTL-olja innehåller mycket få föroreningar som exempelvis svavel, vilket är en fördel för miljön.

Idag fokuserar Shell helt på GTL-olja, och i framtiden kommer alla kvalitetsoljor från Shell att baseras på GTL. För närvarande hittar du GTL-baserade smörjmedel inom följande varumärken: Shell Advance, Diala, Helix, Ondina, Rimula, Risella och Turbo. Och fler tillkommer inom de närmsta åren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fyra gånger per år skickar vi ut vårt e-nyhetsbrev som innehåller spännande produktnyheter och reportage om våra kunder inom smörjmedelsindustrin.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.