Skip to main content.

Extrema förhållanden sätter både maskiner och oljorna på provMay 30, 2018

Univar levererar olja till det svenska gruvbolaget Boliden. Maskinerna utsätts för extrema belastningar nästan dygnet runt, och det ställer högre krav på de oljor de använder.

 Boliden är ett svenskt företag med rötter tillbaka till 1924. Sedan hittades guld utanför Skellefteå – vilket var början på en guldrusch i den norsk-svenska staden. Idag driver Boliden sex gruvområden i Sverige, Finland och Irland samt flera smältverk, sysselsätter cirka 5500 personer och är Europas största leverantör av koppar och zink.

Univar har levererat oljeprodukter till Boliden under ett antal år, och i 2017 förnyades avtalet ännu en gång.

Vi är naturligtvis mycket nöjda med att Boliden ger oss förnyat förtroende, och det visar att våra produkter fungerar bra under extrema förhållanden. Driften av dessa maskiner mycket kostsamma, så det är viktigt att produkterna fungerar optimalt för att undvika oförutsedda produktionsstopp, säger Geir Eikemo, teknisk chef för smörjmedel i Univar i Norden.

Boliden uppskattar det goda samarbetet, och särskilt de extra tjänsterna såsom utbildning och hjälp vid problem väger tungt.

Vi värdesätter utbildningen vi får från Univar högt. Detta gäller särskilt oljehanteringen. Både vad gäller miljön, men också för att alltid hålla oljan ren. Det är viktigt att vi hanterar oljorna på ett bra sätt för att undvika föroreningar som kan skapa problem, säger Bolidens utvecklingsingenjör, Thomas Wikman.

Univar och Boliden har ett nära samarbete för att optimera verksamheten, och tillsammans försöker de hela tiden att undersöka möjligheter att minska kostnaderna. Detta kan inkludera att välja den optimala motoroljan eller smörjmedlet för de driftsförhållanden under vilka maskinerna arbetar.

De belastningar maskinerna utsätts för, kombinerat med en mycket hög uteffekt och ibland extremt låga temperaturer ställer stora krav på maskinerna och de smörjmedel som används till dem. På vintern är det inte ovanligt med 30 minusgrader i vissa områden där Boliden verkar, och då är det viktigt att välja smörjmedel som hanterar den höga uteffekten – Samtidigt som man levererar bra smörjning till uppstarten på de kallaste dagarna, säger Eikemo i Univar.

Att välja optimal motorolja kan också bidra till minskad bränsleförbrukning. Sådana maskiner kan använda upp till 190 liter bränsle per timme och de arbetar upp till 21 timmar per dygn. Då kan en minskning av bränsleförbrukningen på en procent bidra till stora bränslebesparingar.

Det viktigaste för oss är att det fungerar bra tekniskt sett, men vi har också börjat tänka i de banorna, säger Wikman.

Eikemo påpekar också att moderna syntetiska oljor kan ge längre motorliv. Något som också gör beräkningen bättre för kunden – trots det högre priset per liter.

Vi arbetar tätt tillsammans med alla våra kunder för att se till att de får den bästa lösningen totalt sett. Då är den totala kostnaden betydligt viktigare än oljans rena literpris, avslutar Eikemo.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fyra gånger per år skickar vi ut vårt e-nyhetsbrev som innehåller spännande produktnyheter och reportage om våra kunder inom smörjmedelsindustrin.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.